donderdag, maart 03, 2011

HR-profs opzoek naar steun

Vandaag kwam ik een artikel tegen waarin stond dat HR-professionals niet overtuigd zijn van het selectiebeleid van hun bedrijf. 28% van de HR-profs zijn er niet zeker van dat hun bedrijf de juiste mensen in dienst neemt. Dit is een probleem waarvan ik denk dat die nu en de komende tijd steeds vaker voor gaat komen.

Dit komt vooral door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Dit zorgt voor meer onrust bij de HR-profs. In 2015 zal ons land een tekort hebben van 300.000 hoogopgeleiden. Terecht dat ze opzoek zijn naar steun, het aannemen van goed personeel dat over de juiste kwaliteiten beschikt is toch een doel dat zij nastreven.

De juiste sollicitant vinden wordt dus nog een hele opgaaf. De focus moet gaan liggen op de niet direct geschikte of juist inadequate sollicitanten.

Bronvermelding internetartikel:
Profnews. (maart 2011). HR-professionals niet overtuigd van selectiebeleid. Geraadpleegd op 2 maart 2011, klik hier voor het artikel

Het is een belangrijke ontwikkeling op de arbeidsmarkt voor de komende tijd. Ik denk dat de HR-profs meer moeten gaan denken aan de sollicitanten met de juiste attitude. De wil en juiste houding om te leren. Als ze die hebben, zou je als werkgever kunnen investeren in het opleiden van de sollicitanten. Of probeer de competenties en talenten te ontdekken.

Als er weinig geschikte kandidaten zijn moeten er toch andere oplossingen gevonden worden om dit probleem op te lossen. Hebben jullie nog interessante ideeën?

3 opmerkingen:

  1. Je hebt gelijk Britt. Het is vanuit een ander perspectief hoe wij naar dit artikel hebben gekeken. Ik kan me wel vinden in jou mening. Jij hebt er over nagedacht hoe je het gaat oplossen wanneer er geen gekwalificeerder sollicitanten komen. Ik heb juist gekeken naar het goed en duidelijk filteren van de sollicitaties.

    Ik ben het met je eens dat er oplossingen moeten komen. Ik weet alleen niet of je iemand op zijn attitude kan aannemen. Ik denk ook dat je moet weten of deze persoon wel echt kan leren. Hij kan het nog zo graag willen, maar stel dat hij het eigenlijk niet aankan, dan kun je snel een medewerker aan een burnout helpen.

    Het is moeilijk. Misschien kunnen andere ons helpen om tot een goede oplossing te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zijn er nog mensen die hier een andere kijk op hebben? Wij zijn benieuwd..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Blijkbaar is niet niet echt duidelijk of de verkeerde sollicitanten aangenomen zijn. Misschien kan hier eerst een onderzoek naar worden gedaan. Vervolgens kan worden bepaald wat de oorzaak is dat de verkeerde mensen in dienst zijn genomen.
    Inderdaad is intern opleiden altijd goed. Zeker voor functies die zo specialistisch zijn dat daar geen passende schoolopleidingen voor zijn.

    BeantwoordenVerwijderen