donderdag, februari 24, 2011

Over 20 jaar heeft bijna iedereen een baan

Research voor Beleid heeft een symposium gehouden waarin naar voren is gekomen dat minstens 90% van de Nederlandse beroepsbevolking in 2030 werkzaam zal zijn. Dit komt door een aantal ontwikkelingen waaronder:
  • De vergrijzing van de bevolking in Nederland, dit zijn de babyboomers die in grote getale de arbeidsmarkt gaan verlaten.
  • De veranderende aard van het werk en cultuur- en mentaliteitsveranderingen op het gebied van werk. Deze zullen ervoor zorgen dat er steeds meer actief deel wordt genomen aan het arbeidsproces in de vorm van een officiĆ«le baan of als zelfstandige zonder personeel.

 
Er werd tijdens dit symposium gekeken naar hoe Nederland er uitziet in 2030. Ook is er gesproken over hoe de overheid zich op deze ontwikkelingen kan voorbereiden aangezien de toenemende arbeidsparticipatie de nodige consequenties heeft voor verschillende beleidsterreinen. De werknemers zullen mondiger worden en steeds meer eisen stellen op het gebied van de vraag naar zorg, scholing en leefomgeving.

Bronvermelding internetartikel: Panse, M. (februari 2011). Over 20 jaar heeft bijna iedereen een baan. Geraadpleegd op 23 februari 2011, klik hier voor het artikel

Op dit moment merken bedrijven de gevolgen van de vergrijzing en de vergroening. De babyboomers verlaten het bedrijf en daarnaast zijn er weinig jonge werknemers met de juiste capaciteiten. De bedrijven moeten proberen om een aantrekkelijk werkgever te zijn op de arbeidsmarkt. Wat betreft scholing zullen de werknemers wellicht niet precies de juiste opleiding gevolgd hebben. Het is dan aan de werkgever om hier een goed beleid voor op te stellen. Zo kun je de werknemers die niet de juiste opleiding hebben, maar daarnaast wel de juiste attitude, toch een kans geven. Je moet er ook rekening mee houden dat je een werknemer niet altijd voor een langere tijd aan het bedrijf kunt binden. Dus probeer goed te investeren in de juiste persoon.
Over 20 jaar is het een heel ander verhaal. Als dan bijna iedereen een baan heeft, zullen de werknemers meer eisen stellen met betrekking tot hun ontwikkeling en scholingen. De werkgever moet hier dus rekening mee houden in het toekomstige beleid. De vraag naar werk op de arbeidsmarkt door de werkgever zal in 2030 dan minder groot zijn. Echter moet er toch rekeningen gehouden worden met job hopping van werknemers of de steeds meer zelfstandigen zonder personeel op de arbeidsmarkt.
Boeien en binden zijn de woorden waarvan ik denk dat die nu maar ook in de toekomst een rol zullen spelen bij bedrijven. Het binden van werknemers wordt namelijk niet gedaan door de hoogte van het salaris of het aantal vakantiedagen maar over de ontwikkelingsmogelijkheden en de mate van zinvol werk. Dus probeer de werknemers niet alleen te boeien maar ook te binden. Anders vind ik investeren in opleidingen en loopbanen vooral een mislukte kans.

3 opmerkingen:

  1. Een mooi bericht! Fijn dat er in 2030 meer mensen aan het werk zijn. Dan wordt het behalen van je papiertje alleen maar belangrijker. Werknemers zullen meer eisen gaan stellen waardoor de combinatie van papiertje en werkervaring meer een rol gaan spelen! Wat jij ook al aangaf.

    Ik denk dat het lastig wordt om rekening te houden met werknemers die aan job-hopping doen. Vooral als een werkgever veel eisen kan stellen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om eens te zien wat er van de arbeidsmarkt verwacht word over 20 jaar! Ik denk alleen dat het wel heel belangrijk is om rekening te houden met jop-hopping in de toekomst. Dit gaat zich namelijk steeds verder uitbreiden. De generaties voor ons zijn gewent om misschien wel hun hele leven voor hetzelfde bedrijf te werken, dat gaat in de toekomst veranderen.

    Ik vind het ook positief dat aan word gegeven dat werkgevers ook mensen aan gaan nemen die misschien een andere vooropleiding hebben gehad. Ik denk namelijk dat er soms te veel aandacht aan word besteed of mensen wel het juiste 'papiertje' hebben. Vaak hebben sollicitanten de juiste kwalificaties, alleen het papiertje niet. Dus ik zou zeggen dat het verstandig is om deze sollicitanten dan bij te scholen. zo maken we dat iedereen in de arbeidsmarkt een grotere kans heeft op een baan die ze leuk vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Inderdaad, vroeger was het nog niet zo dat werknemers hun eigen loopbaan in wilde vullen. Tegenwoordig is het vanzelfsprekend als een werknemer ontslag neemt voor een aantrekkelijkere baan. Dat Job-Hopping moeten we toch in de gate houden. Alexandra ik gun mensen die gemotiveerd zijn en intzet tonen ook graag een grotere kans op de arbeidsmarkt maar toch zal het 'papiertje' altijd belangrijk blijven, denk je niet?

    BeantwoordenVerwijderen